Orasul Topliţa este locul ideal de pornire pentru mici escapade de o jumatătate de zi, sau de o zi.
Drumul apelor minerale
Borsec (26 km) a fost una dintre cele mai vestite statiuni în vremea Monarhiei Austro-Ungare. Construcţiile vechi – deși unele sunt în stare degradantă – oferă un prilej de plimbare pe vechea promenadă. După ce gustaţi din „Regina apelor minerale”, merită de văzut şi încercat mica baie din lemn la Poiana Zânelor. Tot la Borsec găsiți baia Osaros, ce funcționează cu apă minerală încălzită https://www.facebook.com/borsec.Osaros/, http://www.statiuneaborsec.ro. În drum spre Borsec, cu o mică ocolire se poate vizita şi satul Bilbor (22 km) cu izvoare de apă minerală într-un cadru bucolic. Dacă aveţi timp de o excursie de o zi întreagă, puteţi merge mai departe de Borsec, până în staţiunea Durău, aşezată la piciorele muntelui Ceahlău (62 km) lângă lacul de acumlare Bicaz. Mănăstirea construită în anul 1835 este vestită pentru frescele interioare realizate de pictorul Nicolae Tonitza. La întoarcere puteţi alege un alt traseu de-alungul lacului Bicaz, prin Cheile Bicazului. De aici pot fi vizitate și alte mănăstiri din Moldova.
Depresiunea Gheorgheniului şi Cheile Bicazului
Foarte aproape de Topliţa, la 30 de kilometri, se găseşte castelul renascentist din Lăzarea. Următoarea oprire poate fi Gheorgheni, vechi oraş de negustori armeni, cu un centru vechi. Muzeul orașului are o colectie interesantă http://www.tmmuzeum.ro. De aici Lacul Roşu e doar la 23 km, de unde se poate ajunge la spectaculoasele Chei ale Bicazului.
Drumul sării
Praid, Sovata: traseul este unul splendid, după Lăzarea drumul trecând prin pasul Bucin (1287 m) prin munţii Gurghiului (13 B). Drumul trece prin Joseni, unde se măsoară de regulă cele mai joase temperaturi din ţară. Merită atenţie turnul bisericii proaspăt restaurate, perioadele diferite de construcţie sunt uşor de recunoscut. La restaurantul din următorul sat, Borzont se coace pâine de casă la vatră. La Praid nu rataţi salina și noul ștrand cu apă sărată, iar la Sovata vă asteaptă faimosul lac Ursu http://www.salinapraid.ro. Suveniruri originale puteţi achiziţiona din satul Corund, unde mai toti locuitorii trăiesc din olărit.
Miercurea Ciuc, Şumuleu Ciuc, Tuşnad, lacul Sfânta Ana
O călătorie în inima secuimii vă poate oferi o zi de neuitat. Locul de pelerinaj din Şumuleu Ciuc merită de vizitat în orice perioadă a anului. Pe lângă biserica merită de văzut şi mica capelă Salvator de pe dealul apropiat, cu tavanul de lemn pictat. În restaurantul de vizavi de biserică, pe lângă bucatele tradiţionale ungureşti puteti gusta şi o supa specifică armenească. Cei interesaţi de monumentele medievale găsesc mai multe biserici fortificate în apropiere, la Delniţa (cu fresce exterioare) sau la Mihăileni (cu fresce interioare). În Miercurea Ciuc se organizează expoziţii importante în muzeul amenajat în castelul Mikó, construit în stil renascentist http://www.csszm.ro. Puteţi vizita staţiunea Tuşnad, aproape de care găsiţi lacul de origine vulcanică Sfânta Ana. Noutatea stațiunii e centrul de wellness cu apă termală http://www.wellness-tusnad.ro.
Defileul Topliţa-Deda, castelul Kemény din Brâncovenesți, castelul Bornemissza din Gurghiu, băi sărate
Drumul e o călătorie plăcută prin rezervaţia peisagistică Defileul Toplita-Deda (15). Încă înainte de Reghin puteţi să vă opriţi la Vălenii de Mures unde în biserica reformată din secolul al 19-lea a fost încorporată biserica medievală cu fresce de la începutul secolului 14. La câţiva kilometri mai departe, pe partea dreaptă a drumului, pe o colină zărim castelul renascentist de la Brâncoveneşti, unde o mică expoziție așteaptă vizitatorii https://www.facebook.com/MarosvecsiKemenyVarkastely. În Reghin monumentul cel mai important este biserica săsească (71 km). Ultima staţie este la 14 kilometri spre est. Într-un parc dendrologic înfiintat prin anii 1740 găsiţi castelul Bornemissza. http://www.muzeumures.ro. Dacă aveţi timp, puteţi merge mai departe la Lăpuşna, la fostul castel de vânătoare al lui Ferdinand, regele României. Tot aici este o mică biserică din lemn din anul 1779, adusă din satul Comori. La întoarcere, dupa Reghin puteţi să alegeţi un alt drum de-a lungul Mureşului. Aici găsiţi mici sate cu băi sărate, dintre care cel mai cunoscut este Ideciul de Jos.
Drumul castelelor baroce, Târgu Mureş
Cele mai importante şi fascinante castele baroce sunt între Reghin şi Târgu Mureş, la Gorneşti şi la Dumbrăvioara. Castelul și grădina Teleki din Gornești merită neaparat o vizită http://www.gernyeszeg.com. Oraşul Târgu Mureş oferă multe posibilităţi de a petrece timpul liber. Aici este biblioteca Teleki, cea mai veche bibliotecă din Transilvania http://www.telekiteka.ro, palatul culturii cu fascinanta sală de oglinzi realizată în stilul Art Nouveau și cetatea medievală cu fosta biserică franciscană, recent renovată http://www.muzeumures.ro. Oraşul este plin de viată, iar zona de agrement Weekend amplasată pe o peninsulă a Mureşului cu piscinele înconjurate de mai multe terase oferă în timpul verii o atmosferă ca la mare. Baia sărată din apropiata localitate Sângeorgiu de Mureş oferă servicii de wellness http://clubapollo.ro.