Oraşul situat la altitudinea de 664 de metri, are o climă foarte plăcută vara, cu seri răcoroase. Atracţia turistică este dată de cele două băi cu apă termală şi munţii din împrejurimi. Centrul vechi a fost demolat, dar şi aşa au rămas câteva obiective arhitecturale care merită de văzut.

Mănăstirea Doamnei
Este cea ami veche mănăstire din zona Topliței. Data construirii nu este sigură, se crede că a fost ctitorit de doamna Safta, soţia domnitorului Moldovei Gheorghe Ştefan (1653-1658). Inscripţia aflată deasupra uşii bisericii însă ne spune că mănăstirea a fost finalizată în anul 1710.

Mănăstirea Sfântul Ilie Proorocul
Biserica din lemn a fost construită în anul 1847 la Stânceni şi a fost adusă la Topliţa în anul 1910 fiind ctitorie a primului Patriarh al României, Miron Cristea, născut în Topliţa (1868). Mănăstirea s-a dezvoltat cu timpul, fiind astăzi un loc foarte căutat de credincioşii care vin în număr mare, mai ales cu ocazia hramului mănăstirii. Muzeul Mănăstirii “Sfântul Prooroc Ilie” are expoziţie permanentă cu icoane pe lemn din secolul al XVIII-lea, fragmente ale vechii catapetesme de la biserica din lemn, o valoroasă colecţie de icoane pe sticlă, cărţi religioase ortodoxe şi obiecte liturgice.

Castelul Urmanczy
Castelul Urmanczy a fost construit în anul 1906, de arhitectul de origine tiroleză Giacomuzzi Virgilio. Stilul castelului este modern şi unic în Transilvania https://www.facebook.com/castelulUrmanczykastely.

Staţiunea Banffy
De la sfârşitul secolului XIX a fost principala atracţie turistică a oraşului. Mica staţiune este situată pe partea stângă a râului Mureş, a fost cândva domeniul familiei Bánffy. După revoluţie staţiunea a pierdut din faima de odinioră. Reabilitarea staţiunii a ȋnceput deja, ştrandul vechi cu apă asemănatoare ștrandului Urmanczy, a fost recent renovat. Bazinul are 30 metri lungime. Lângă ștrandul vechi a fost construit un mic centru de wellnes, Băile Banffy Toplița. A fost dotat cu mai multe saune și o sală de sport. Bazinele funcționeză cu apă potabilă încălzită.

Munţii Gurghiului
Cascada cu apă termală
Aproape de centru, pe malul stâng al Mureşului, lânge calea ferată, găsim o comoară a naturii fără pereche: singura cascadă cu apă termală din Transilvania: apa băii Banffy se varsă aici în Mureş. Cascada de calcar are o floră aparte şi debitul este variabil depinzând de programul ştrandului din apropiere.

Pârtia de schii, hergelia Baciu
Pe podișul deasupra stațiunii Banffy mai departe de oraș, la 850 de metri înălțime găsim pensiunea Baciu cu vedere impresionantă asupra munțiilor Călimani și a orașului Toplița. Pe timp de vară puteți călării, iarna vă așteapta pârtiile de schii http://pensiuneabaciu.com.

Ciupercile cu coloape
Pe valea Măgheruşului în amonte patru ore pe jos sau cu bicicleta ajungem la aceste formaţiuni vulcanice spectaculoase.

Tarniţa sau Via lui Banffy
Acest munte se vede de pe ştrandul Urmanczy. Din bazaltul exploatat din cariera locală, printre multe altele s-a construit şi castelul Urmanczy. Numele de Via lui Banffy vine de la o serbare a recoltei: cum via nu creşte pe aceste meleaguri, oamenii au agăţat ciorchinii pe brazi.

Lacul Iezer, Răchitiş, Vf. Pietros
Munţii Călimani reprezintă zona muntoasă cea mai bine prezervată din Transilvania. Aici găsim foarte puţine construcţii. Din trecere putem admira coloanele de bazalt şi izvoarele cu conţinut de sulf. Pitorescul lac Iezer se află sub vârful Râchitiş (2021 m). Cel mai frumos este la sfârşit de iunie când rododendronul dă o culoare de ciclamen peisajului. Aici se găseşte şi graniţa milenară între Vârful Negoiul Românesc şi Negoiul Unguresc (2084 m). De aici se poate vedea întregul crater vulcanic. Negoiul Românesc a devenit victima exploatării de suprafaţă a sulfului, astel că din depărtare pare o piramidă portocalie plutitoare.Vârful Pietros (2100 m) se poate cuceri căţărând Negoiul.

Trasee cicloturistice
În zona Topliței sunt trei trasee cicloturistice locale, de tip circuit: Traseul Tarnița, Călimani-Dealul Alb și Bătrâna-Stâncile Coloape http://www.salvamontharghita.ro/salvamont-harghita/ro.