Maroshévíz, régi nevén Toplicza, Oláhtoplicza, vonzerejét a várost övező érintetlen havasok és langyos gyógyvizei adják. Havasi klímája nyáron kellemes, a legnagyobb kánikulában is hűvösek az esték. Építészeti öröksége megnyirbálva maradt ránk, a kommunizmus évei alatt a fürdőváros régi épületeinek többségét lebontották. Ennek ellenére maradt látnivaló. A hetven százalékban románok lakta településen, a távoli vendégeknek érdekes lehet betekinteni az ortodox liturgia kulisszái közé.

A Szent Illés kolostor
A magas falakkal övezett férfikolostor a város végén, a Szászrégen felé vezető út mellett áll. 150 évesnél régebbi fatemplomát a közeli Gödemesterházáról hozták át. Múzeum is működik itt. A július 20.-ki búcsú alkalmával érdemes felkeresni.

A Mogláni templom
Megkapó természeti környezetben, a Csíkszereda felé vezető út melletti domboldalon, egy régi zsindellyel fedett fatemplom áll. Egyes kutatások szerint a templomot Gheorghe Ştefan moldvai fejedelem felesége, Safta úrnő 1658-ban alapította, a kolostorban viszont egy 1710-es felírat utal az építési dátumra.

Az ortodox templom
Az 1867-ben épült műemlék fatemplom a város központjához közel, az Urmánczy fürdőtől nem messze fekszik, egy kisebb domboldalon.

Az Urmánczy kastély
1906-ban épült, tervezője Giacomuzzi Virgilio tiroli építész. A vadászkastélyok mintáját követő épület a szecessziós jegyeket a Kós Károly nevével fémjelzett fiatal építésznemzedékek úttörő népies stílusával ötvözi. A központhoz közeli kastélyt a katolikus templomtól jobbra nyíló utcán keresztül közelíthetjük meg https://www.facebook.com/castelulUrmanczykastely.

A Bánffy telep
A város turisztikai vonzereje a Maros bal partján fekvő egykori Bánffy birtokon kialakított üdülőtelep. Megszenvedte a rendszerváltás utáni restitúciós és privatizációs vitákat, de rehabilitálása elindult. 2014 nyarára a régi fürdőt, az Urmánczy fürdőhöz hasonló vízet használó, 30 méteres úszómedencével rendelkező strandot felújították. Nemrég egy egész évben működő fedett fürdőt is átadtak a Bánffy strand közelében. A több szaunás, fitnesztermes fürdő melegített csapvízzel működik.

Görgényi-havasok: 
A melegvizű vízesés
A központhoz közel, a Maros bal partján, a vasútsínek mellett, páratlan természeti kincsre bukkanhatunk: itt van Erdély egyetlen termálvizes vízesésese. A Bánffy fürdő vize itt zúdul a Marosba. A mésztufa vízesést érdekes növényvilág jellemzi, hozama a fürdő működésétől függ, amikor a vizet leeresztik, akkor bővebb a zuhatag.

A Baciu féle sípálya és lovarda
A Bánffy fürdő fennsíkján, néhány kilométerre a várostól, gyönyörű körpanorámás helyen találjuk a Baciu panziót, nyáron lovaglási, télen pedig sízési lehetőséggel http://pensiuneabaciu.com.

A kőgombák
A mogyorósi úton, a Mogyorós patak partján haladva 4 órás gyalogtúrával vagy biciklivel érjük el a látványos vulkanikus sziklákat.

A Tárnica, avagy Bánffy szőlője 
Kellemes kisebb kirándulást tehetünk a Tárnica hegyre, ami a szászrégeni úthoz közel fekszik. Ez a hegy látható az Urmánczy fürdőből is. Az oldalából bányászott bazaltos andezitből épült többek között az Urmánczy kastély. A „Bánffy szőlője” név egy régi „szüreti mulatság” emlékét őrzi: mivel a szőlő nem él meg ezen a hideg vidéken, a fenyőkre aggatták a szőlőfürtöket.

Jézer tó, Rekettyés (ezer éves határ), Pietrosz csúcs
 A Kelemen havasok az Erdély egyik legérintetlenebb hegyvonulata. Egyáltalán nincs kiépítve. Az úton megnézhetjük a bazaltsípokat és a büdös, kéntartalmú forrást, ami egy régi olajfurás nyomán fakadt. A festői tengerszem, a Jézer tó a Rekettyés-tető (2021 m) csúcsa alatt fekszik. Június végén a legszebb, amikor az oldalt a rododendronok ciklámen-színbe borítják. Természetvédelmi terület. Rekettyés-tető, az 1000 éves határt jelzi, még látszik Mária Terézia útjának a nyoma. Két csúcs nevében is őrzi a régi határt: van Román és Magyar Negój (2084 m) is. A tetőről belátni az egész vulkáni krátert. A Román Negój felszíni kénbányászat áldozata lett, a távolból sárgás –narancsos fényben úszó piramisnak tűnik. A Pietrosz-csúcs (2100 m) meghódításhoz meg kell mászni a Magyar Negój meredek bérceit. Innen már csak komótos séta a csúcs.

Hegyi kerékpár útak
Maroshévíz környékén a hegyikerékpár szerelmesei három útvonalat találnak: Tárnica, Kelemen havasok-Fehér domb és az Öreghegy-Kőgombák http://www.salvamontharghita.ro/salvamont-harghita/ro/hu.