Maroshévíz rövidebb, fél- vagy egynapos kirándulások ideális kiindulópontja.

Borvízek útja
Borszék a monarchia egykori híres üdülője, vize az erdélyi borvízek „királynőjeként” ismert. Az 1989-es rendszerváltást követően a hosszas restitúciós viták következtében a fürdőhely elvesztette korábbi fényét, de mára már szinte az egész telepet felújították. Érdemes felkeresni a “tündérkertet”, az itt kialakított népi fürdővel. Hideg vízében csak ülőfürdőre van lehetőség. Az egykori Ó sáros fürdő viszont fedett, melegített borvízzel működik https://www.facebook.com/borsec.Osaros, http://www.statiuneaborsec.ro/hu.
A visszaúton megér egy kitérőt egy másik kevésbé ismert és kiépített borvíztelep is, ami 25 km-re fekszik Maroshévíz központjától. Bélbor faluban érintetlen környezetben több ásványvízforrást találunk. Itt van az ezeréves határ is. Egynapos utazás keretében meglátogatható a moldvai Durău, a Csalhó-hegység lábánál fekvő üdülőváros. 1835-ben épült ortodox kolostora érdekes látnivaló, falképeit a híres román festő, Nicolae Tonitza 1934−35-ben festette. Felkereshetők a legközelebbi moldvai kolostorok is, amelyek a világörökség részét képezik.

A Gyergyói-medence és a Gyilkos tó
A szárhegyi Lázár kastély szintén közel, 30 kilométerre fekszik. Az első osztályú műemlék Erdély egyik legépebben fennmaradt reneszánsz kastélya. A falu még őrzi eredeti arculatát, központjában több régi kúria is van. A következő megálló Gyergyószentmiklós. Az örmény kereskedőváros hangulatos főtere fennmaradt, ahogy az örmény templom is. Igényes gyűjteménnyel vár a Tarisznyás Márton museum http://www.tmmuzeum.ro. Innen autóval már csak pár perc a Gyilkos-tó és a Békási-szoros.

A sóvidék
Parajd, Szováta és Korond klasszikus turistahely, a „kötelező” látnivalók közé tartozik. A Bucsin tetőn keresztül vezető út lenyűgöző havasi tájon halad át. A híres borzonti csárdában házi kenyeret is sütnek. Parajdon a sóbányát és az új sósfürdőt érdemes felkeresni. http://www.salinapraid.ro. Innen vezet az út Szovátára. Az üdülőtelep Medve-tavában feltétlenül mártózzunk meg. A nagy sókoncentráció miatt a vízben nem lehet elsüllyedni. Ajándéktárgyakat a közeli Korondon vehetünk. Innen körülbelül egy óra alatt Segesvár is elérhető.

A Csíki medence, Csíksomlyó, Csíkszereda és Tusnádfürdő, a Szent Anna tó
A csíksomlyói búcsújáróhely száz kilometerre van Maroshévíztől. Akkor is érdemes felkeresni, ha nem pünkösdkor járunk arrafelé. Ne hagyjuk ki a festett famennyezetes Salvator kápolnát sem. A kolostorral szembeni vendéglőben a híres örmény hurutlevest is megkóstolhatjuk. Akit a középkor érdekel, az Csíksomlyó közvetlen közelében számos erődtemplomra bukkanhat, Csíkdelnén külső, Csíkszentmihályon beltéri freskókkal. Csíkszeredában a ma múzeumként működő reneszánsz Mikó kastélyban, az utóbbi időben erdélyi jelentőségű kiállításokat rendeznek http://www.csikimuzeum.ro. Ellátogathatunk Tusnádfürdőre, a jellegzetes svájci stílusú üdülőhelyről vezet az út a Szent Anna tóhoz, a különleges vulkáni eredetű tengerszemhez. Tusnádfürdő újdonsága a termálvízes élményfürdő http://www.wellness-tusnad.ro.

Disznajó, Szászrégen, a görgényszentimrei kastély, sós fürdők
Kellemes, a szokványos turista útvonalaktól eltérő kirándulást tehetünk a Maros völgyén (tájvédelmi rezerváció). Még Szászrégen előtt megállhatunk Disznajón, ahol az újjáépített református templomban 14. századi freskók vannak. Az erődítményen belül egy középkori udvarházat is találunk. Pár kilométernyire, az út melletti domboldalon az Erdélyi Helikon Társaság összejöveteleinek helyszínét, a Kemény-kastélyt is megnézhetjük. https://www.facebook.com/MarosvecsiKemenyVarkastely, Szászrégen legjelentősebb műemléke a szász templom, szép a főtere is. Útunk utolsó megállója Görgényszentimre. Itt Erdély egyik legépebben fennmaradt tájképi parkjában, a Bornemissza kastélyt láthatjuk. http://www.muzeumures.ro.

A gernyeszegi és sáromberki barokk kastélyok, Marosvásárhely
Az erdélyi barokk kastélyművészet legjelentősebb emlékei Sáromberkén és Gernyeszegen, a Szászrégen és Marosvásárhely közötti rövid útvonalon fekszenek. A gernyeszegi kastély és kertje látogatható http://www.gernyeszeg.com.
Marosvásárhely, a Bolyaiak városa klasszikus látnivalókban bővelkedik. Itt van Erdély leghíresebb könyvgyűjteménye, a Teleki Téka, a nemrég felújított középkori vár az egykori ferences templommal, és nem utolsósorban a szecessziós stílusú Kultúrpalota. http://www.muzeumures.ro. A pezsgő életű város nyári különlegessége a Maros parti szabadidőközpont, a helyi szlengben víkendtelep, ahol a medencék és a vendéglők sokasága tengerparti hangulatot idéz. A várossal gyakorlatilag összenőtt Marosszentgyörgy sós fürdőjében számos gyógykezelést igényelhetünk http://clubapollo.ro/hu.