Apa băii Urmanczy a fost analizată de profesorul universitar Löbisch din Innsbruck în 1882. Proprietaţile chimice ale apei sunt asemănătoare cu cele din băile Rudas şi Gellert din Budapesta. Efectul curativ al apei bogate în magneziu și calciu cu radioactivitate redusă a fost lăsat uitării, deşi vechile ghiduri turistice menţionau astfel de calităţi. De exemplu în 1941 Sándor Aba a prezentat apa ca fiind benefică de băut pentru tratarea afecţiunilor stomacale, intestinale, şi ale căilor respiratorii. De asemenea a descris un efectul benefic al băilor la boli ca anemie, neurastenie sau stres, bolile organelor genitale feminine, reumatism, gută, răni, dureri osoase, hipertranspiraţie, semipareze sau neuralgii. Temperatura moderată l-a făcut potrivită şi pentru bolnavii cu boli cardiace şi vasculare, cărora apa fierbinte dăuneză. Procedura de redobândire a calificativului de loc balnear e în curs.

Apa bazinelor se schimbă tot timpul, fiind alimentate de două izvoare mari, iar o parte din apă izvorește direct de sub pietrele rotunde de pe fundul bazinelor.

Componente analizate izvor mic  izvor mare Metode de analiză
pH 6,78 6,84 MSZ 448-22:1985
Conductivitate 20oC (us/cm) 1231 1279 MSZ 448-32:1977
KOIps (mg/l) 0,24 0,32 MSZ 448-20:1991
Amoniac (mg/l) < 0,05 < 0,05 MSZ ISO 7150-1:1992
Nitriţi (mg/l) < 0,05 < 0,05 MSZ 448-12:1982
Nitraţi (mg/l) < 1 < 1 MSZ 448-12:1982
Cloruri (mg/l) 204 226 MSZ 448-15:1982
Sulfaţi (mg/l) 13 12 MSZ 448-13:1983
PH(p/m)(mmol/l) 11,7 12,4 MSZ 448-11:1986
Duritate totală 305 313 MSZ 448-21:1986
Calciu(mg/l) 134 144 MSZ 448-3:1985
Magneziu (mg/l) 51 48 MSZ 448-3:1985
Fluor (mg/l) 0,40 0,25 MSZ 448-17:1986
Bor (mg/l) 1,36 1,53 MSZ 10889-2_1981
Fier (mg/l) 0,027 0,038 MSZ 448-4:1983
Mangan (mg/l) 0,020 < 0,02 MSZ 1484-2:1993
Natriu (mg/l) 166 169 MSZ 1484-3:2006
Potasiu (mg/l) 14,4 15,5 MSZ 1484-3:2006